21 ADIMDA BİTKİLERDE BAHAR BAKIMI

baharda bitki bakimi

21 ADIMDA BİTKİLERDE BAHAR BAKIMI

TOPRAK / SAKSI DEĞİŞİMİ

  1. Baharda her bitkiyi büyük saksıya geçirmiyoruz ama çok yavaş büyüyen istisna bitkiler dışında mümkünse bütün bitkilerimizin toprağını yeniliyoruz. 
  2. İlk adım iyi toprak karışımı. Marketlerden almak yerine malzemeleri alıp kendi karışımınızı oluşturun ya da güvendiğiniz bir markanın toprak karışımını alın. PLOT’un tropik, sukulent ve kaktüsler için 3 ayrı toprak karışımı var.
  3. Bitkiyi saksısından çıkardık, ilk iş kökleri kontrol ediyoruz. Kökler çok sıkışmışsa yeni toprağıyla bir büyük boy saksıya geçiriyoruz, sıkışmamışsa aynı saksıda devam, ama tabi önce saksıyı güzelce yıkamak gerek.
  4. Toprağın ne kadarını eleyeceğiz, duruma göre değişiyor, ama en azından yarısını elemek gerek. 
  5. Bitkiyi yeni toprakla yeniden dikerken toprağı çok bastırmıyoruz, kökler sıkışıklık istemez, ama bitkinin yerine iyice yerleşmesi için yanlardan hafifçe tatlı tatlı itebiliriz.

YAPRAK TEMİZLİĞİ

  1. Bitkilerinize bahçede, balkonda veya  banyoda güzelce duş aldırın. Su çok basınçlı olmasın ki yapraklar zarar görmesin. Duş günü mümkünse toprak kuru olsun.
  2. Yaprakları ıslak bezle tek silmek de bir diğer alternatif. Bu arada bitkinizin yapraklarını da bitki zararlısı var mı diye kontrol etmiş olursunuz.
  3. Yeni bir sezona başlangıç yaparken bitki zararlılarından koruma amaçlı PLOT Yaprak Temizleyici fısfıslayabilirsiniz. Organik içerikli olduğu için bitkinize zarar vermeyecek, aksine bağışıklığını güçlendirecektir.

BUDAMA

  1. Kışın zayıflamış, odunsulaşmış bitkilerinizi canlandırmak için bahar aylarında budamak şart. İçi gidenler oluyor, 1 yerine 3 verecek diye düşünün, içiniz rahat etsin.
  2. Yaprağın yarısından fazlası sararmış, kararmışsa yaprağı komple alın, işlevi kalmamıştır çünkü.
  3. Fern’lerde alttan kuruma çok olur. İç mekandaysa onları mutlaka budayın, toprağa yakın olduğu için yoprağı nemli tutabilir bu da mantara yol açabilir. 
  4. Pek çok bitki kışın uyumuyor, saksı büyütmek istemiyorsanız o zaman da budamanız gerekecek.
  5. Bitkileri komple bile budayabilirsiz, daha da güçlenerek büyüyeceklerdir, ama odunsu dalları olan bitkileri yarıdan fazlasını budamasanız daha iyi.

SULAMA 

  1. Sulama için kışın toprağı nispeten kurudukça suluyorduk, özellikle tropik bitkileri bahar itibariyle artık tam kurumadan sulamaya geçebiliriz. Bahar aktif büyüme dönemi, şimdi suya daha çok ihtiyaçları olacak. Toprak tam kurumadan, nemini kaybetmeye başladığında sulayabiliriz, eli bol olanlar toprak ıslaklen sulamamak konusunda dikkatli olmaya devam etmeli. 
  2. Kaktüs ve sukulentleri toprağı tam kuruduktan sonra sulamaya devam, o kısımda bir değişiklik yok, zaten havalar ısındığı ve günler uzadığı için toprak daha kısa aralıklarla kuruyacak, yani kışa oranla daha sık sulayacaksınız.

BESİN

  1. Bahar geldi artık besin verme zamanı. Kimyasal besin kullanıyorsanız dikkatli olun, ilk başta üzerinde yazan ölçünün 1/4ünü verip yavaş yavaş ölçüyü artırın, bitkiniz birden şoka uğramasın. 
  2. Organik besin kullanıyorsanız normal ölçü kullanabilirsiniz. PLOT’un organik içerikli sıvı besinleri risksiz ve etkili birer alternatif. 

YER DEĞİŞİKLİĞİ

  1. İçerden dışarıya çıkaracağınız bitkiler varsa önce içerdeyken camları açarak odalarını havalandırın, böylece yavaş yavaş dışardaki havaya alışacak, dışarı çıktığında çocuklar şok geçirmeyecek 🤩
  2. Dışarı çıkmasalar bile ortamı havalandırmak iyidir. Dışarının tatlı neminden bitkilerimizi mahrum bırakmayalım.
  3. Bitkileri dışarı çıkaracaksanız önce çok güneş ışığı almayan bir yere koyun, sonra yavaş yavaş biraz daha güneş gören yere geçebilirler. Tabii bu direkt güneş ışığı seven bitkiler için geçerli. 
  4. İç mekanda da yer değişikliği gerekebilir. Camın önünde tül vb. olmadan kışın rahatlıkla duran bazı bitkileri biraz geriye almak ya da araya bir filtre koymak gerekebilir.