YAPRAK UÇLARI NEDEN KARARIR?

yaprak uclari neden kararir

YAPRAK UÇLARI NEDEN KARARIR?

Tropik bitkiler iyi ışık sever, ama fazlası yaprak kenarlarında kararmaya yol açabilir, özellikle yaz aylarında. Kuzey-doğu cephelerinde direkt cam önünde, batı-güney cephesinde camın önünde + arada tül var gibi düşünün ideal ortamı.

Bir de tam tersi ışığın yetersiz gelmesi durumu var; (kimyasal bitki besini kullanıyorsanız) bitki besini aldığında ışık yetersizliğinden dolayı kullanamayacağı için toprakta tuz birikir. Toprakta tuz birikmesi nedir? Toprakta sodyum fazlası olduğunda bitkinin büyümesi yavaşlar ve yaprak kenarları kararır. Siz ne kadar sularsanız sulayın sodyum fazlası yüzünden kökler suyu alamaz. Toprakta tuz birikmesinin iki sebebi olabilir. Biri kimyasal besin kullanmak, diğeri de bitkiyi çeşme suyuyla sulmak. Tuz birikmesini organik içerikli besin kullanarak ve arıtılmış / dinlendirilmiş su ile sulayarak önleyebilirsiniz.

Peki şimdi ne yapabilirsiniz?

Toprağın üstünden bir parmak kalınlığında toprağı atın, üzerine taze toprak ekleyin. Sonra bitkiyi bahçe/balkona alıp veya küvete koyup arıtılmış suyla bolca sulayın ki toprakta birikmiş tuz suyla birlikte delikten aksın gitsin  

Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.