TRADESCANTIA ZEBRINA
TELGRAF ÇİÇEĞİ
IŞIK
- Öğlen güneşini sevmez, yaprakları kavrulur. İyi güneş alan bir pencere önü olabilir. İdeal değil ama şartlar öyle gerektiriyorsa günün belli kısmında güneş alan gölge bir yerde de yaşayabilir.
- “Direkt güneş ışığı sevmiyorum ama bol ışık seviyorum, anlıyor musun?”
SULAMA & NEM
- Su sever deyince sanki sık sık sulamalıymışız gibi anlıyoruz. Öyle değil. Şimdi şöyle: Nemi çok seviyor, ama çok ıslak topraktan da nefret ediyor. Toprağı çok kurumasın, ama hafif kurumasına izin vermek lazım. Mesela yazın haftada 1 bolca sulayıp, alttan suyun akmasına izin verilmeli, tabakta su bırakılmamalı. Kışın daha ender sulamak lazım.
- Sularken yapraklara su gelmesin, aman dikkat!
- Kökleri çok çabuk çürüyebiliyor, o yüzden sulama önemli.
KÖKLENDİRME
- Bahar ve yaz aylarında, 5-10 santimlik bir dalı kesip alın, alttaki yapraklarını koparın ve nemli toprağa dikin veya PLOT Köklendirme İstasyonu‘nda köklendirin. Bolca yapın ki tutan tutsun. Güneşli bi cam kenarında durması gerekir. Sudaki kökler 5-6 cm olunca artık toprağa dikebilirsiniz
- Nemli toprakta köklendirecekseniz tutana kadar gölgede kalmalı.
TOPRAK
- Kökleri çok kolay çürüyebildiği için drenajlı bir sukulent toprağına ihtiyaç duyar. PLOT Sukulent Toprağı telgraf çiçeği için ideal büyüme ortamı oluşturacaktır.
BESİN
- Standart toprak yeterli, aşırı detaya gerek yok.
- Yaz aylarında 3-4 haftada 1 PLOT Sukulent Besini ile besleyebilirsiniz.
AKLINIZDA BULUNSUN
- Yazın bol su (sık değil), iyi ışık (direkt güneş ışığı değil), nem seviyor. Kışın da çok soğuk ya da evin ısıtmasından dolayı çok sıcak yaramıyor telgrafa.
- Baharda ve yazın coşar ama kışın köke yakın yerlerden budamak lazım ki kışı atlatsın.
- Her şeyi doğru yaptım neden öldü kızım diye üzülmeyin, ömürleri ortalam 3 yıl. O yüzden son aşamaya gelmeden önce tekrar tekrar köklendirip gençleştirmek en iyisi.
- Saksı değiştirmeseniz de yaşar ama her sene bir büyük boy saksıya geçirebilirsiniz.
- Kafasına estikçe çiçek verir.
- Düzenli olarak budamaya kıyamazsanız dalları yapraklardan daha öne çıkmaya başlar, o yüzden düzenli budamak gerekir. Zayıf yaprakları tık tık alın.
SORU & CEVAP
- Aşağıya doğru uzuyor ama sürgün vermiyor:
- Gölgede kalmıştır, biraz daha ışık alan yere koyun.
- Kışın iyice dallandı, yaprakları azaldı:
- Genelde kışın evin içindeki ısıtmadan dolayı olur, demek ki neme ihtiyacı var, o zaman altına tepsi+çakıl taşı+su ile toparlayabilirsiniz.
- Rengi matlaşıp soldu:
- Ya aşırı direkt güneş ışığı alıyordur ya da aldığı ışık yetmiyordur. Yerini değiştirin.
- Eyvah unlu bit!!:
- PLOT Yaprak Temizleyici ile 3-4 günde bir yapraklara, yaprak altlarına ve toprağa fısfıs yapın. .
- Yaprakları iyice azaldı:
- Daha fazla yaprak çıksın dediğiniz yerlerden budama yapın, yaprak kopardıkça oradan yenileri gelecek. Tabii canlı yaprakları diil, cansızlaşmış zayıf yaprakları budayın.
- Yapraklar iyice koyu yeşile döndü:
- Demek ki enerjisi azalmış, enerjiyi saklamaya çalışıyor, hemen yeşil yaprakları budamaya geçin. Yeşil yaprakları budadıktan sonra daha iyi ışık alan bir yere geçirin.
- Renkleri soldu iyice:
- Soğuk hava ve kimyasal gübre renklerini soldurabilir.
- Kedim/Köpeğim yaprağını yerse bir şey olur mu?:
- Orta derecede toksik diyebiliriz. Kediniz köpeğiniz yapraklarını yerse ender de olsa cildi tahriş edebilir. Siz yine de dikkatli olun gözlemleyin.