26 ADIMDA BİTKİLERDE KIŞ BAKIMI

calathea kalatya

26 ADIMDA BİTKİLERDE KIŞ BAKIMI

IŞIK

  1. Günler kısaldı. Işık eskisi kadar güçlü değil artık. Yazın kuzey cephesinde mutlu olan bitkilerinizi artık batı veya güney cephesine geçirmek gerekir, çünkü kuzeyden gelen ışık artık yeterli olmayacaktır. 
  2. Bitkileri olabildiğince pencere yakınına taşıyın. Pencereden hafif soğuk geliyorsa biraz geride tutmak daha iyi olacaktır. Tüller artık açılabilir. Camlar temiz olursa ışık daha etkili olacaktır. 
  3. Yaprakları da arada bir nemli bezle silin ki ışığı yeterince alabilsinler. 
  4.  Bitkilerinizi suladıkça 1/4 kısmını çevirin, her sulamada yaparsanız bitkinin tüm yaprakları eşit ışık alıp sağlıklı kalacaktır. Zaten ışık az, arkadaki yapraklar da hayata tutunsunlar.
  5. Bitkileriniz dışardaysa, bütün kış hepsini evin en iyi ışık alan penceresinin önüne alamayabilirsiniz. İçeri alırken önce en çok ışık alan (güney cephe özellikle) odada bir süre misafir edin.  Kış boyu daha az ışık alan yere koyacaksanız ortama kendini alıştıracak vakti olsun.


    SULAMA
  6. Düşen hava sıcaklığı bitkilerin suyu emme süresini yavaşlatacaktır. O yüzden eski sulama düzenine devam etmek yerine toprağı kontrol ederek sulamaya başlayın. Sulama rutininizi artık yeni ısı ve ışığa göre ayarlamalısınız.
  7. Soğuk havada toprak yüzeyi daha hızlı kuruyabilir, o yüzden parmak veya çubukla toprağın nemini kontrol ederek sulayın.
  8. Mümkünse mutfakta sulayıp 10 dk kadar suyun fazlasının akmasını bekleyin. Bitkiler artık fazla suyu hiç tolere edemeyeceklerine göre, tabakta kalan su yüzünden kök çürümesi riskini sıfırlamış olursunuz. 
  9. Sulama suyunun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
  10. Mümkünse arıtılmış veya dinlendirilmiş su kullanın.

    ORTAM NEMİ
  11. Kışın nem düşer ve en çok da tropik bitkiler bu durumdan etkilenir. Evde nem cihazınız varsa harika, yoksa başka yollarla ortamı nemlendirmeye çalışın.
  12. Mutfak ortam nemi açısından en ideal yerlerden biri; mümkünse bazı bitkilerinizi buraya taşıyın. 
  13. Banyo da sürekli duş alındığı için nem açısından ideal, ancak genellikle ışık olmadığından uzun süreli banyoda tutmak doğru olmaz. Belirli aralıklarla ihtiyacı olan bitkinizi 1 gün banyoda tutarak nem kürü uygulayabilirsiniz.
  14. Saksının tabağına su koyup üstüne çakıl/taş koyarak saksıyı yerleştirmek de bir alternatif. Saksı suya değmemeli elbette.
  15. Bitkilerin olduğu odada ütü yapmak da bir nevi nem kürü olarak düşünülebilir.

    ISI
  16. Bitkileri çok sıcak veya çok soğuktan koruyun. Isı değişimlerine maruz kalmasın.
  17. Cam kenarlarında esinti oluyorsa bitkilerinizi biraz geride tutun.

    BUDAMA
  18. Işık azaldı, besini kestik. Özellikle sarmaşık türlerini budayarak kaşm enerjilerini verimli kullanmalarına yardımcı olabiliriz.

    BESİN
  19. Kış aylarında besini kesebilir veya azaltabilirsiniz. Aktif büyümeye devam eden bitkilerinize besin vermeye devam edebilirsiniz.

    TOPRAK
  20. Toprağı değiştirin (saksıyı büyütmeden).

    YAPRAK TEMİZLİĞİ
  21. Yaprakları arada bir nemli bezle silin ki tozları gitsin, ışığı yeterince alabilsinler. Hem de bu arada bitki zararlısı var mı diye kontrol etmiş olursunuz.
  22. Dışardan içeri alırken yaprak temizleyiciyle yaprakların altını üstünü ve toprağı fısfıslayın ki bitki zararlısı varsa evi sarmasın.

 

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR!

23. Bitkilerimi yerinden oynatmamalıyım. YANLIŞ

24. Düzenli sulamaya devam etmeliyim. YANLIŞ

25. Budama işini bahara bırakmalıyım. YANLIŞ

26. Besini artırayım ki kışı rahat atlatsınlar. YANLIŞ